قدمت هنر ورشوسازي و قلمزني ورشو به قدمت پيدايش فلز و فلزكاري بر می گردد، از آثار فلزي دوره هخامنشي نمونه هاي زيادي بدست نيامده ولي مجموعه ظروف و بشقاب هاي نقره وطلايي عصرساساني كه به دست اساتيد بزرگ آن دوره حكاكي شده و سلاطين و امراي سلسله پارس را در حال بزم و رزم نشان مي دهد از وجود هنر قلمزني روي فلزات حكايت مي كند، اما اين صعود هنري به دوران طلايي مفرغ هاي لرستان برمي گردد كه مجموعه اي چشم نواز از ظرافت و دقت را به ميهماني چشمان هر بيننده اي فرا مي خواند.
اين ظروف كه دورهاي تاريخي از (1700 ق.م تا600 ق.م ) را در برمي گيرد شامل انواع توتم و طلسم بوده كه هم اكنون زينت بخش موزه ها و مجموعه دارهاي فرنگي است.
ورشو آلياژي تركيبي از جنس نيكل و روي مي باشدكه در اروپا به نقره آلماني معروف شده چراکه اين كشور به همراه كشورهايی چون انگليس، اتريش و ايتاليا از مهمترين صادركنندگان ورشو به اقصي نقاط جهان بوده و مي باشند و ورق ورشو براي اولين بار از طريق كشور لهستان به ايران راه پیدا کرد.
هنر ورشوسازی در لرستان
در استان لرستان لرستان دوره های مختلف ورشو سازی و آموزش قلمزنی روی ورشو فقط در شهرستان بروجرد صورت می پذیرد که حدود ۲۰۰ هنرمند در این شهر مسلط به این هنر و مهارت ارزشمند می باشند.
در بروجرد قبل از ورود ورشو از ورق برنج استفاده مي شده كه آلياژي از مس و روي مي باشد و هنرمندان اوليه بروجردي براي ساخت وسايلي چون جاي جوهر و دوات از اين فلز استفاده مي کردند، به همين خاطر به دواتگر شهره شدند. در ایران تقريبا از قرن 19ميلادي با ورود سماور از طريق روسيه به كشورمان، صنعت سماورسازي شكوفا گرديد و با هدايت ذائقه عمومي مردم براي نوشيدن چاي در اماكن عمومي و منازل، دواتگران بروجردي شروع به ساخت اين كالا وكالاهايي چون آفتابه لگن، قندان و غيره با استفاده از ورق ورشو نمودند.
در همین راستا سال گذشته شهر بروجرد با توجه به ظرفیت بالای صنعت ورشو با موافقت وزارت میراث فرهنگی به عنوان شهر ملی ورشو انتخاب شد و امید است با حمایت مسئولان شاهد توسعه و ترویج این هنر صنعت ارزشمند در کشور باشیم.